site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Видове текстури в козметиката

 

Основната козметична форма е емулсията. Това е комбинация от два вида несмесващи се съставки – маслена фаза и водна фаза (Опитайте се да разтворите олио във вода). Използваме емулсия, защото това е най-естесвената и натурално срещаща се в кожата среда, която осигурява жизнените и защитни процеси за кожните клетки. Емулсиите могат да бъдат с различна плътност, вискозитет, да дават различни усещания при нанасяне, с една дума да имат различна текстура. 

 

Тъй като ежедневието става все по-стресиращо, всички ние търсим релаксиращи моменти.  Пред козметичните продукти стои очакването освен да осигуряват обещаните резултати, да създадат и привлекателни сензорни усещания, т.е. да стимулират сетивата, включително това, което виждаме, усещаме като аромати и допир. Ако продуктите могат да постигнат това, правилната текстура е намерена. 

 

Най-важните видове текстурни формулировки са спрейове, гелове, кремове, флуиди и лосиони. Според типа кожа и температурите навън можем да предпочитем различни видове текстури. 

 

Кремове и флуиди

 

Тази козметична форма е най-разпространена. Кремовете съдържат мазна и водна компонента в различно съотношение. Процентът на масла и вода оказва влияние върху текстурата, той също така определя и вида на крема. По- тежките, богати и по-маслени структури са характерни за кремовете, традиционно за суха кожа. Те съдържат няколко вида масла и са по-подхранващи за студено време. Не са подходящи за мазна кожа и горещо време.

 

По-леките текстури се наричат флуид. Те имат по-малък процент маслени съставки, разнасят се леко и ефирно, не утежняват кожата, не запушват порите. По-подходящи са за мазни кожи и затова обикновено имат и матиращи съставки.

Кремовете и флуидите са основен етап от грижата за кожата и са подходящи като финален продукт.

Не само „основата“ или структурата на емулсията играят роля, но и видът на активните съставки и концентрацията им. В резултат на това е напълно възможно да се справите със сухата кожа с по-лека текстура като флуид. Много активни съставки са водоразтворими и те могат да бъдат перфектно включени в гелоподобна структура и въпреки това осигуряват интензивна хидратация. Тези активни съставки действат чрез привличане на водни молекули и прикрепване към повърхността на кожата, като я поддържат еластична и хидратирана. Един от флуидите на марката ПрофиДерм е Матиращ флуид №4

 

 

Бързо абсорбиращ се продукт с антибактериален, успокояващ и матиращ ефект. Хидратира и регулира излишната себумна секреция. Намалява разширените пори, зачервяванията и тушира лъщенето на кожата.

 

Гелове и серуми

 

Те се характеризират с леко прозрачен, гелообразен външен вид и леко и свежо усещане при първото им нанасяне върху кожата. Могат да съдържат само водна компонента, което ги прави подходящи за серуми с богато съдържание на активни съставки. Абсорбират се бързо и се използват преди крема или флуида. Ако кожата е мазна и времето е топло, могат да се използват като дневна грижа под слънцезащитния крем, но само сутрин. Вечер е добре да се използва крем или флуид. Кожата има нужда и от двете компоненти – маслена и водна (защото това е и съставът на хидролипидната мантия). Използването продължително време на само еднокомпонентен продукт (само воден или само маслен) може да доведе до проблеми. 

 

ТОП продуктът на ПрофиДерм е точно серум-гел и това е Хидроколагенов гел. Продукт 3 в 1 – дълбоко хидратираща и анти-ейдж маска с успокояващ ефект, серум и нощна грижа. Предлага се и във вариант за мъже

 

 

Спрейове

 

Спрейовете имат нисък вискозитет и леко свежо усещане на кожата, като същевременно осигуряват овлажняване и грижа. Използват се както за лице, така и за коса. 

Няма избрани продукти

Най-горе