site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Всичко, което трябва да знаете за целулита

 

Целулитът е както козметичен, така и медицински проблем, засягащ 80-90% от жените. Наличието на целулит е нормално за почти всяка жена (и дори някои мъже).
Въпреки че много жени смятат целулита за несъвършенство на тялото, той не винаги е бил разглеждан по този начин. Той е изобразяван в известни картини и скулптури, възхваляващи женската форма. В началото на 1900 г., обаче французите презирали присъствието му, като непривлекателна черта - и жените започнали да го разглеждат като недостатък, който трябва да бъде прогонен. Американски списания увековечиха идеята. 
Ако ви притеснява естетиката на портокаловата кожа, има продукти и процедури за постигане на по-гладък вид. Повече за това по-долу.

 

Какво е целулит?

 

Целулитът не е мазнина, така че нека просто оставим настрана този мит. Целулитът се появява в резултат на  взаимодействието между съединителната тъкан в дермалния слой на кожата и слоя мазнини, намиращ се точно под него. Мастните натрупвания притискат и изкривяват съединителната тъкан, което кара влакнестите тъканни корди  да се свиват или скъсяват. Това води до видимите деформации на кожата, които наричаме целулит.

 

Степени на целулит

Степените на целулит са 6. 

 • ЦЕЛУЛИТ ПЪРВА СТЕПЕН е пре-целулитна степен, при която няма видими признаци, въпреки, че синините и порязванията заздравяват бавно. При леко притискане между показалеца и палеца, кожата показва малък ефект на "портокалова кожа". Вътре в тялото ни притокът на кръв в малките вени и капиляри е почти в застой: лимфна течност започва да се натрупва в тъканите и някои протеини могат да се отделят от течността и да образуват фибри.
 • ЦЕЛУЛИТ ВТОРА СТЕПЕН. Виждат спукани вени и обезцветяване на кожата от близо. Синините могат да се появят и от най-малките удари. При леко притискане между показалеца и палеца кожата се усеща удебелена и чувствителна на допир. Можете да видите също и определено "портокаловия ефект.
 • ЦЕЛУЛИТ ТРЕТА СТЕПЕН. Без притискане, кожата изглежда неравна и на вълни, което силно наподобява на повърхността на матрак. Тя е очевидно е подпухнала, подчертавайки порите и космените фоликули.3-ta-stepen. Задържането на течности сега е постоянна характеристика, придавайки на кожата класическия вид на портокалова кора. Появата на синини е спонтанно. Кожата се усеща студена при допир. Могат да се видят спукани вени, и ако е така, те ще бъдат уголемени и често ясно забележими под целулитните зони.
 • ЦЕЛУЛИТ ЧЕТВЪРТА СТЕПЕН. Кожата е лишена от кислород и хранителни вещества, сега лесно се появяват синини. Тя изглежда подпухнала и е чувствителна при допир поради налягането причинено от течността в тъканите. Кожата сега се чувства студена при допир.
 • ЦЕЛУЛИТ ПЕТА СТЕПЕН. Всички признаци от предишните степени са видими, но сега с покачване на налягането, кръвта се изтласква през зоната в отговор на метаболитните токсини. Това причинява появата на горещи островчета сред иначе студената кожа, от което тя изглежда на петна, със зачервени горещи участъци.
 • ЦЕЛУЛИТ ШЕСТА СТЕПЕН. Силуета на тялото започва да се деформира, образувайки твърди на пипане обемисти маси от бучки и подутини. Всички предишни степени на целулит са налице, но състоянието може да се влоши, поради естествената функция на мастните рецептори да съхраняват мазнини. Фибрите стават по-дебели и по-многобройни, образувайки огромни пити от мазнини, течности и фибри познати като steatomes.

 

Какво причинява целулит?

 

Точната причина за целулит е неизвестна, но изглежда, че е резултат от взаимодействие между съединителната тъкан в дермата, който се намира под повърхността на кожата, и слоя мастна тъкан, който е точно под нея. При жените мастните клетки и съединителната тъкан в този слой са разположени вертикално. Ако мастните клетки изпъкнат в слоя на кожата, това дава вид на целулит. При мъжете тъканите имат кръстосана структура, което може да обясни защо е по-малко вероятно да имат целулит, отколкото жените. Изглежда, че някои други фактори също са свързани с появата на целулит.

 

Хормонални фактори и възраст

 

Хормоните вероятно играят важна роля в развитието на целулита. Естрогенът, инсулинът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът са част от процеса на производство на целулит. Една теория казва, че тъй като естрогенът при жените намалява в подхода към менопаузата, притокът на кръв към съединителната тъкан под кожата също намалява. По-ниската циркулация означава по-малко кислород в областта, което води до по-ниско производство на колаген. Мастните клетки също се увеличават, тъй като нивата на естроген падат. Тези фактори се комбинират, за да направят мастните натрупвания по-видими. Тъй като мазнината под кожата изпъква през отслабващата съединителна тъкан, се получава познатият ефект на намачкване.

 

Генетични фактори

 

За развитието на целулита са необходими определени гени. Генетичните фактори могат да бъдат свързани със скоростта на метаболизма на човека, разпределението на мазнините под кожата, етническата принадлежност и нивата на кръвообращението. Те могат да повлияят на шанса за развитие на целулит.

 

Диети и начин на живот 

 

Целулитът не се причинява от „токсини“, въпреки че здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска. Хората, които ядат твърде много мазнини, въглехидрати и сол и твърде малко фибри, вероятно имат по-големи количества целулит. Може също да бъде по-разпространен при пушачи, тези, които не спортуват, и тези, които седят или стоят в една позиция за дълги периоди от време. Носенето на бельо със стегнат ластик през задните части може да ограничи притока на кръв и това може да допринесе за образуването на целулит. Целулитът е по-разпространен при хора, които имат излишни мазнини, но слабите хора също могат да го имат. По-вероятно е да се случи след 25-годишна възраст, но може да засегне и по-млади хора, включително тийнейджъри.

 

Процедури за отстраняване на целулита

 

Лазерното лечение може да подобри появата на целулит за една година или повече. Включва поставянето на много малка лазерна сонда под кожата. След това лазерът се изстрелва, разрушавайки тъканта. Това също може да удебели кожата чрез увеличаване на производството на колаген. Удебелената кожа може да намали появата на целулит

 

Карбокситерапията включва въвеждане на въглероден диоксид под кожата. Страничните ефекти могат да бъдат натъртване и дискомфорт след процедурата, но някой целулит може да изчезне напълно.

 

Липосукция. Процедурата може да се извърши под местна или пълна анестезия. Хирург прави малки разрези на определените преди това места и с помоща на тънка тръбичка(канюла), разбива мазнините под кожата с бавни и плавни движения. С разбиването им, чрез вакум който е свързан с канюлата, мазнините ще бъдат изсмукани.

 

Козметични Продукти при борба с целулита

 

SOS Загряващ антицелулитен крем от EcoSpa 

 

 

 

Медицинска технология за редукция на локалните мазнини и редукция на контура – 3.1 см за 56 дни. Атакува директно мастните киселини и ги стопява. Синергичен коктейл за изгаряне на мазнини и система за ремоделиране на кожата, която да помогне за: 

 • Намаляване на обиколката;
 • Премахване на портокаловата кожа и изглаждане на кожата;
 • Стягане на увисналата кожа, ремоделиране контура на тялото;
 • Регенеративен ефект върху дермалните фибри - увеличаване на колагена и еластина в дермалния слой.

 

 

SOS Охлаждащ антицелулитен крем от EcoSpa 

 

 

 

Действа релаксиращо и охлаждащо, заглажда и стяга портокаловата кожа. Има антицелулитно, отслабващо и ремоделиращо действие. Атакува директно мастните киселини и ги стопява. Охлажда и релаксира уморени крака.

 

4D Моделиращ и вибриращ гел от EcoSpa 

 

 

 

Активен концентрат на моделиращ и скулптуриращ гел с растителни съставки с подобно на ултразвук въздействие. Въздейства чрез иновативна антицелулитна технология на ултразвуков клетъчен лизис. Свойствата на PHYTOSONIC™ дават възможност да се постига отслабване не само на клетъчно, но и на тъканно ниво. Сбор от три активни съставки с растителен произход – екстракт от Glaucium fl avum, екстракт от Euglena gracilis и кофеин. Улеснява лекото и селективно премахване на адипоцитите. Приложен два пъти дневно, води до видимо намаляване на мастната тъкан и обиколката на бедрата и коленете след 2 месеца приложение сутрин и вечер. Оценка на ефикасността на PHYTOSONIC™ с IN VITRO тест:

 • Възстановяване на митохондриалните функции
 • 3D преструктуриране на липидната тъкан
 • Намаляване на триглицеридите

Няма избрани продукти

Най-горе