site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Душ гел или сапун? Кое е по-добре за кожата ми?

 
 
Покрай все по-засилващата се обща нагласа за намаляване на употребата на пластмаса, започва да се завръща един позабравен продукт – добрият стар тоалетен сапун. Анализите на пазара във Великобритания сочат, че за пръв път от столетие сапунът започва да се появява все по-често за сметка на душ гела. Данните за България пък сочат, че през годините хората, които ползват душ-гел са се изравнили с тези, които ползват сапун.
 
Замисляли ли сте се кой от двата продукта е по-подходящият за вашата кожа? В тази статия разкриваме най-добрите практики за грижа за кожата под душа и как действат сапунът и душ гелът. Ще научите също полезни ли са душ-гелът и сапунът за кожата на лицето? Вижте в следващите редове.
 
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДУШ ГЕЛ И САПУН?
 
Естествено, и сапунът, и душ гелът се използват за едно и също – да отстраняват мръсотията и микробите от кожната повърхност. Разликата обаче е в съставките, които се влагат при производството им.
 
Сапуните често се продават като твърди блокове и се правят с животински или растителни мазнини. Те могат да бъдат без аромат, да съдържат етерични масла или синтетични аромати. Използвани в продължение на хиляди години, продажбите на сапун започнаха да спадат, когато на пазара навлязоха течни сапуни и душ гелове, но както посочихме по-горе, тази тенденция спада. Сапуните, дори и бебешките, шампоаните и душ геловете не са подходящи средства за дегримиране/измиване или хигиена/поддръжка на кожата на лицето, шията и особено за деликатната зона около очите. В подкрепа на твърдението ето следния пример: опитайте се да измиете косата със сапун. Какъв е резултатът? Косата започва да скърца, трудно се разресва, втърдява се и това илюстрира нарушената киселинност и баланс на повърхността на косъма. Същото е и при кожата, но не го усещаме толкова отчетливо или веднага. Това е много ясно доловимо за най-сухите и тънки/фини кожи. Моментално се усещат опъване, дискомфорт, скърцащ ефект, а в по-дългосрочен план зачервявания и преждевременна дехидратация и бръчки. Понякога неправилно избраните продукти за хигиена може да предизвикат различни патологични проблеми или дори алергии, зачервявания и преждевременно остаряване.
 
За разлика от традиционните сапуни, душ геловете имат течна консистенция. Проектирани са да се разпенват при нанасяне върху кожата. Много от тях съдържат и пенообразуващи агенти като натриев лаурил сулфат (SLS) и натриев коко сулфат (SCS). И двете съставки произвеждат пяна, когато се нанасят върху кожата и влизат в контакт с вода, но имат много различни молекулни структури, така че могат да повлияят на кожата по различни начини. 
 
SLS е пенообразуващ агент и тъй като има много по -малък размер на молекулата, може да влоши състоянието на деликатната кожа, склонна към сухота, екзема и псориазис. 
 
SCS е на кокосова основа и има много по-голяма молекулярна структура. Това означава, че той има много по-нежно взаимодействие с кожата, тъй като не може да проникне толкова дълбоко.
 
ПРЕДИМСТВАТА НА САПУНА
 
  • Сапунът е по-практичен и ефективен при дезинфекция на ръцете или отделни части на тялото през деня.
  • Може да се ползва и за пране – на петна по дрехите, например, и е по-ефективен за по-плътна мръсотия по кожата, включително кръв.
  • Сапунът е по-подходящ за спортисти (след тренировка или при прекомерно потене), тъй като се справя по-добре с неприятните миризми и бактериите, които ги предизвикват.
 
ПРЕДИМСТВАТА НА ДУШ ГЕЛА
 
За разлика от хлъзгавия сапун, душ геловете са в течен формат, за който мнозина смятат, че е по-удобен за миене. Техните формули са с бързо пенообразуване и са високоефективни при почистване на тялото, без да влияят на защитната бариера на кожата. Въпреки това, както при сапуните, ползите за кожата от душ гела варират в зависимост от формулата на продукта.
 
Известно е, че SLS дразни и изсушава кожата, така че тези, склонни към суха кожа или екзема, трябва да избягват използването на душ гелове или сапуни, съдържащи SLS. Вместо това е най-добре да се грижите за чувствителната кожа с душ гел без SLS, предназначен за нежно почистване на кожата.
 
Душ гелът се разнася по-добре по тялото и образува защитен филм от хидратиращи и омазняващи съставки, които имат удължено действие върху кожата и служат като бариера срещу околната среда.
 
Душ гелът е по-безопасен, тъй като е в затворена опаковка, не може да бъде преносител на бактерии и микроби, дори и да се използва последователно от няколко души.
 
ИСКАТЕ ЛИ ДА НАПРАВИТЕ ВАШИЯ РИТУАЛ ПОД ДУША ПО-ECO-FRIENDLY?
 
Вдъхновени от своята етика към екологията и органиката, лаборатории PHYT’S не използват химически продукти, не извършват тестове върху животни и носят етикета Cosmebio – доказателство за техния ангажимент. Лаборатории PHYT’S поддържат 100% естествени съставки във формулите си. Пълната гама продукти обособява един изключителен по рода си свят.
 
Подкрепени от опита и наследството, изследванията в лабораториите на Phyt’s продължават, за да се усъвършенстват концентрираните формули, които се целят директно в сърцето на красотата. Напълно разпознати от организма, заради естествения им произход, продуктите на Phyt’s са изцяло приети от тялото, което подсилва тяхната ефективност. Продължителното тестване на всяка продуктова линия доказва тази алхимия между науката, кожата и природата. 
 
Phyt’s залага на природните богатства и това, което природата дарява на кожата ни, вече повече от 45 години. Растителни екстракти, блендове, специално разработени от етерични масла, доказано ефективни фито-комплекси, най-високо качество растителни масла и цял набор от натурални съставки, които са специално сертифицирани. 
 
Единствената в света 100% натурална и ОРГАНИК професионална марка.
 
ECO-FRIENDLY ДУШ ГЕЛОВЕ, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМЕ
 
Енергизиращ душ-гел / Douche d'Agrumes PHYT’S
 
 
Позволете си да бъдете опиянени от искрящи и омайващи нотки с този енергизиращ душ гел с цитрусови плодове! Ободрява тялото и ума благодарение на съчетанието от мента и цитрусови плодове, целунати от слънцето. Идеален избор за добър старт на деня!
 
Активни съставки от органичен произход:
  • Етерични масла от портокал, лимон и мандарина: омекотяващи и енергизиращи свойства
  • Етерично масло от мента: освежаващо, ободряващо и енергизиращо свойства
  • Етерично масло от лимонена трева: енергизиращо свойство
  • Етерично масло от дребно зърно: възстановяващи и омекотяващи свойства 
 
През Август 2021г. може да получите БЕЗПЛАТНО Енергизиращ душ-гел PHYT’S при покупка на Комплект Summer Body.
 
Омекотяващ душ-гел за бебета PHYT’S
 
 
Този ултра мек душ гел за бебета има функция 2 в 1. Мек гел, с релаксиращи обаятелни нотки, той е идеален за вана. Нежен шампоан за скалпа, може да се използва ежедневно за измиване на косата на бебето.
 
Може да го откриете и в Комплект My Baby BIO.
 
Извадки от Книгата на Лина Маймарова „5 Стъпки преди крема“
 
 

Няма избрани продукти

Най-горе