site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

За слънцето и слънцезащитните

 

Слънцето не е враг, ако сме разумни! 


Защо толкова внимание отделят козметолозите и дерматолозите на опасностите, които крие слънцето? Много козметолози и дерматолози считат, че то е полезно до 15 минути дневно при защитена кожа, полезно е в ранните сутрешни часове и късните следобедни. Слънцето е важно, за да функционират правилно редица функции в човешкия организъм и отдавна се знае, че без слънцето в организма не може да се синтезира витамин Д. Редица научни проучвания обаче доказват и това, че недозираното излагане на слънце е вредно и дори опасно за организма и кожата.


Какви увреждания може да причини?


Слънчевите лъчи при прекомерно излагане на слънце увреждат ДНК на клетките на кожата, като нанасят непоправими изменения на повърхността и в дълбочина на тъканите и могат да бъдат причина за „възбуждане“ на ракови процеси в кожата. На ниво фиброцити/клетки, които произвеждат еластинови и колагенови фибри и от които зависи еластичността и здравината на кожата, провокират редица негативни и нежелани химични процеси вътреклетъчно, което води до увреди, често невъзвратими. Установено е намаляването на ензими, отговорни за производството на нови и здрави еластични нишки, тяхното увреждане, като настъпват редица често необратими процеси в кожата.


Експертен съвет:


Експертите не препоръчват използване на дневен крем, в който са добавени слънцезащитни филтри! Добре е да знаете, че слънчевите филтри са химични агенти, поглъщащи вредните лъчи.


Уврежданията, които могат да настъпят от козметична гледна точка при прекомерно излагане на слънце:
– Намаляване еластичността и тонуса на кожата, фотоостаряване;
– Нарушаване на клетъчната подмяна;
– Разграждане на хиалуроновата киселина, дехидратиране и преждевременна поява на бръчки;
– Увреждане на колагеновите и еластиновите фибри; промяна на качеството и количеството на градивните елементи на кожата;
– Необратимо увреждане на клетките;
– Може да предизвикат развитие на туморни изменения;
– Поява на пигментации и интердермални пигментации.


Ако сте склонни да получавате петънца и обриви след слънчеви бани, бъдете внимателни, възможни са други, по-бурни реакции на кожата. Малките закачливи кафяви петънца, които се появяват след слънчева баня, може да се “загнездят” дълбоко в кожните слоеве и с времето да бъдат почти нелечими, така наречената интердермална мелазма. Ако имате тъмнокафяви петна, често синкави или сиви, това говори за интердермална хиперпигментация. Друга често допускана грешка е да се спират и да не се ползват продукти с анти-кератолизен ефект и изсветляващи продукти в сезона с активна слънчева радиация. Често се използват хаотично и без схема. Очакват се светкавични резултати за месец-два, което е невъзможно! Проблемът с нежеланата пигментация изисква постоянни грижи за дълъг период от време. Дори ако спрем  задълбочаването на проблема, това е успех. Не спирайте никога избелващата си програма, дори използвайте такива продукти, подходящи в период на активно слънце заедно с фотозащита. ВНИМАНИЕ! Прочетете внимателно противопоказанията на съответния продукт. Използвайте винаги, както е описано и както ви е посъветвал специалистът. Търсете продукти за изсветляване, съвместими или подходящи за употреба при активно слънце, такива, които са нетоксични. На пазара вече може да се намерят добри продукти, нетоксични, дори ретинол, подходящ за използване по време на бременност и кърмене. 


Когато говорим за ползите и вредите при излагане на слънце, освен ултравиолетовите лъчи трябва да се имат предвид евентуалните неблагоприятни ефекти на радиацията, както и тези от слънчевата светлина като цяло. Добре е да се запознаете и да търсите информация от надеждни източници и за всяко друго излъчване от монитори, соларни източници, телефони и други изкуствени източници и излъчватели, включително компютри, физиотерапевтични, индустриални уреди с излъчвания, в т.ч. йонни и йонизиращи лампи.


Относно Глобалния слънчев индекс няколко световни организации насочиха своите усилия в проучвания в тази посока. Системата е развита с помощта на Световната Здравна Организация в сътрудничество с ООН и Световната Метеорологична Организация. Документът е преведен и на български език със съдействието на БАН и всеки може да се запознае. Ултравиолетовите лъчи са с дължина на вълната, по-малка от тази на видимата светлина, наименоването им идва от тази част на спектъра, включваща честоти, идентифицирани с виолетовия цвят. Облъчването с тези лъчи предизвиква някои химични реакции в организма и кожата. Слънчевата светлина се състои от лъчи с различна дължина на вълната. Голяма част от лъчите се абсорбират от озоновия слой, който е като предпазен щит, предпазва всички организми от вредното въздействие на слънчевите лъчи.


Ултравиолетовите лъчи са невидими с различна дължина на вълната. Тя е под 400 нанометра, те се разделят в зависимост от дължината на вълната и биологичното им въздействие на три вида – А, В и С. От тези три вида до земята достигат само А и В лъчите, като С лъчите не би трябвало да достигат до земната повърхност, като се абсорбират от горните слоеве на атмосферата. Лъчите в ултра виолетовия диапазон преминават със слънчевата светлина, преминават през атмосферата и се абсорбират от озона, водната пара, кислорода и въглеродния диоксид и средно достигат само част от тях, приблизително до 10%. Именно заради това, намаляването на плътността на озоновия слой и промяната на земната атмосфера се смята, че „слънцето не е както преди“ и с всеки ден е все по-опасно. Правилото е колкото по-високо е слънцето, толкова по-силна е UV радиацията и трябва да се избягва слънчева експозиция особено 2-3 часа преди и след най-високата слънчева точка (12 ч. по обед). Обявяването на безрисков период или безопасно време за получаване на тен е крайно нежелателно, защото то често се интерпретира различно и така опасността за увреждане на здравето се увеличава. Това е и причината върху козметичните продукти в Европа да действа регламент, забраняващ да се използват думи като “защита”, както и да се изписва безопасно време, защото могат да ни подведат като потребители. Имайте предвид, че лъчите може да се усилят, когато няма облаци, а през облак те отново не са безопасни и все още има радиация, дори през стъклата на колата. Абсорбцията на радиацията се увеличава с увеличаване на надморската височина. Слънчевите лъчи са особено опасни не само за кожата и очите, но и за целия организъм и имунната система.


Ултравиолетов диапазон


UVA: дълги вълни с дължина на вълната от 400 – 315 nm. Този тип лъчи се поглъща по-малко от озоновия слой. Те проникват през дрехите и чадъра, абсорбират се от химични агенти, вложени в слънцезащитните продукти. UVB: средни вълни с дължина на вълната под 315 - 280 nm. UVC: къси вълни – 280 – 100 nm


Нашите предложения за ефективни слънцезащитни продукти 


Слънцезащитен флуид SPF50 Phyt’s

 

 

Специално създаден за висока защита на най-крехките кожи. Предпазва от UVA и UVB лъчите. Неговата сила: флуидната текстура, която след нанасяне остава невидима, е обогатена с растителен витамин Е и подхранващи активни съставки.
Phyt’s е единствената в света 100% натурална и ОРГАНИК професионална марка. 


Крем Слънчева грижа с висока защита UVA&UVB SPF50 от ProfiDerm

 

 

Kрем Слънчева грижа за лице с иновативна формула и широкоспектърни UVA/UVB филтри, SPF 50. Предпазва от фотостареене и поява на пигментни петна. Предпазва ДНК на клетката от UV увреждане. Допълнително е добавен активен хидратиращ комплекс, който да създаде комфорт и хидробаланс.


Хидратиращ слънцезащитен флуид / Re-flect fluid от bdr 

 

 

Продукт за домашна грижа с флуидна формула и прекрасен аромат на жасмин и тонка. Силна слънчева и хидратираща грижа, с два вида слънцезащитни филтри. Нежно предпазва кожата от слънчевите лъчи, без да омазнява и в същото време действа противовъзпалително и възстановяващо на увредена кожа.


Използвани ресурси за статията Книга "5 стъпки преди крема"

 

 

 

 

Няма избрани продукти

Най-горе