site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Какъв тип е кожата ми?


Има четири основни типа кожа: нормална, суха, мазна и комбинирана кожа. Типът кожа се определя от генетиката. Състоянието на нашата кожа обаче може да варира значително в зависимост от различните вътрешни и външни фактори, на които е подложена. Всеки един кожен тип може да е недостатъчно хидратиран, тогава говорим за дехидратирана, включително мазна и проблемна (акнеична) кожа. Много често неправилната хигиена и избор на продукти могат да дехидратират кожата и да я увредят.

 

Нека разгледаме всеки тип кожа малко по-подробно. 

 

Какво е нормална кожа?

„Нормална“ е термин, широко използван за означаване на добре балансирана кожа. Идеалният кожен тип, без изразени мазни участъци, с нормално секретиране и добра хидратация е мечта за всеки. Гладка и прекрасна кожа без никакви видими дефекти. 

Как да разпознаем нормалната кожа? 

Отблизо нормалната кожа е със здрав и сияен вид. Кадифена, мека и гладка текстура е знак за здрава и сияйна кожа. Нормалната кожа има:

 • Фини пори
 • Добро кръвообращение
 • Кадифена, мека и гладка текстура
 • Свеж, розов цвят, еднородна прозрачност
 • Без петна и не е склонна към чувствителност.

Подходящ продукт за този тип кожа е Хидро-Колагенов гел LADY на ProfiDerm. Продукт 3 в 1 – дълбоко хидратираща и анти-ейдж маска с успокояващ ефект, серум и нощна грижа. 

 

 

 

Какво представлява сухата кожа?

 

„Суха“ се използва за описване на тип кожа, която произвежда по-малко себум от нормалната кожа. В резултат на липсата на себум, на сухата кожа липсват липидите, необходими за задържане на влага и изграждане на защитен щит срещу външни влияния. Това води до нарушена бариерна функция. Сухата кожа съществува в различна степен на тежест и в различни форми, които не винаги са ясно различими.

Значително повече жени страдат от суха кожа, отколкото мъже. Проблемите, свързани със сухата кожа са често срещано оплакване и представляват 40% от посещенията при дерматолози.
Признаци за суха кожа: Стягането и усещането за груба кожа често показват суха кожа. Възрастните жени със суха кожа имат по-изразени бръчки и линии. 

Подходящи продукти за този тип кожа са БиоПлазма Нутри маска за суха кожа на ProfiDerm.                                                                               

 • Възстановяват естествения липиден фактор на сухата кожа   
 • Регенерират и стягат
 • Намаляват фините линии и бръчки

 

 

И Крем за суха кожа на ProfiDerm Professional. Богата формула, комбинация от пептиди, аминокиселини и растежен фактор. Възстановява естествения липиден фактор на сухата кожа, хидратира и спомага в борбата с признаците на стареене. 

 

 

Какво е мазна кожа?

„Мазна“ се използва за описание на тип кожа с повишено производство на себум. Редица проблеми предизвикват прекомерното производство на себум, като хормонални промени и дисбаланси, лекарства, стрес и др. Мазната кожа се характеризира с:

 • Разширени, ясно видими пори
 • Лъскав блясък
 • По-дебела, бледа кожа: кръвоносните съдове може да не се виждат

Мазната кожа е склонна към комедони (черни точки и бели точки) и към различните форми на акне.

Подходящи продукти за този тип кожа са Матиращ флуид №4, който намалява размера на порите, регулира себумната секреция, има антибактериален и успокояващ матиращ ефект. 

 


Маска №3 Почистваща маска на ProfiDerm Professional. Почиства дълбоко порите и изглажда релефа, регулира излишната себумна секреция, стяга порите и хидратира. Действа анти-бактериално и противовъзпалително, намалява зачервяванията. 

 

 

 

Какво е комбинирана кожа?

Женско лице с комбинирана кожа е с мазна Т-зона (чело, нос и брадичка) и бузи с чувство на сухото, показват така наречената комбинирана кожа. Комбинираната кожа се характеризира с мазна Т-зона (чело, брадичка и нос), разширени пори в тази област, може би с някои примеси нормални до сухи бузи. Причините за комбинирана кожа: 

По-мазните части на комбинираната кожа са причинени от прекомерно производство на себум. По-сухите части на комбинираната кожа са причинени от липса на себум и съответно недостиг на липиди

Подходящ продукт за този тип кожа е Активен лифтинг крем Light на Profiderm Professional. Крем-серум с модерна лека текстура и с висока концентрация на активни съставки, който коригира 6 ключови проблема на зрялата кожа. 

 

 

Определете вашия тип кожа с БЪРЗ ТЕСТ НА КОЖАТА

 1. Почистете и измийте кожата
 2. Подсушете и изчакайте 1-2 часа, без да използвате никакъв козметичен продукт.
 3. След 1-2 часа вземете огледало и внимателно огледайте кожата и отговорете на следните въпроси:

ВЪПРОС 1. Отговорете на въпроса с да или не: Усещам ли дискомфорт, като опъване и стягане на всички участъци на кожата?

Ако отговорът е ДА – то кожата ви е суха, вероятно и дехидратирана. Насочете се към крем с по-богата текстура, добавете и хидратиращ серум.

Ако отговорът е НЕ – имате нормална кожа, която изгражда отново защитен филм на повърхността, това не отменя ползването на продукти у дома.

ВЪПРОС 2. Отговорете на въпроса с да или не. Усещате ли опъване и стягане само на определени места по кожата?

Ако отговорът е ДА, вероятно имате смесен кожен тип. Запишете си участъците, които са по-сухи и евентуално се нуждаят от повече грижи и внимание.

Няма избрани продукти

Най-горе