site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Кожа, склонна към поява на акне- симптоми, причини и съвети

 

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване в индустриално развитите страни. Обикновено започва по време на пубертета, в съответствие с хормоналните промени, и може да продължи до по-късна възраст. Между 70%- 95% от подрастващите са засегнати до известна степен и имат оплаквания, като белези (петна) по кожата и около 15-30% от тях използват лекарства за акне за облекчаване на симптомите. Има и все по-голям брой възрастни, особено жени, които страдат от акне в по-късен етап от живота.


Какво е склонна към акне кожа?


Склонна към образуване на акне кожа е тази, която има склонност да развива комедони и пъпки. Често е мазна и изглежда лъщяща. Това е така, защото мастните жлези произвеждат повече себум, отколкото при останалите типове кожа.


Акнето е незаразно кожно състояние, характерно с пъпки, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези. Заболяването е най-често при юноши, но симптомите могат да продължат до зряла възраст и някои хора, особено жените, виждат симптоми за първи път след 25-годишна възраст. Устойчивото или късно проявяващо се акне е известно като акне тарда. 


Акнето обикновено се появява по лицето, шията, раменете, гърдите и гърба, и варира от леко акне (известно като Acne Comedonica) до умерено акне (Acne Papulopustulosa) до тежко акне (Acne Conglobata). 


Но акнето засяга не само кожата на хората, но и качеството им на живот. Симптомите могат да бъдат стресиращи и да причиняват проблеми със самочувствието. Това е само една причина, поради която е важно да се консултирате с дерматолог, ако по някакъв начин сте обезпокоени от състоянието на кожата си.


Съществуват редица възможности за лечение на акне и навременното лечение може да предотврати влошаване на състоянието на кожата и последващи увреждания, като хиперпигментация и белези.


Какво причинява и предизвиква акне?


Ето основните фактори, които показват, че вероятно някои хора биха били по-податливи на акне от други:


Генетика


Гените определят типа на кожата ни и някои от нас имат по-реактивна и склонна към възпаления, петна и акне кожа, отколкото други. Ако и двамата ви родители са имали акне, има по-голям шанс да развиете състоянието.


Хормони


Акнето е хормонално заболяване. Хормоните са отговорни за развитието на мастните жлези и също така стимулират производството на себум в тези мастни жлези (свръхпроизводството на себум е един от симптомите, които определят кожата, предразположена към акне). Увеличаването на хормоните по време на пубертета е основната причина, поради която акнето е най-разпространено в юношеството, но хормоните продължават да влияят по различен начин на мъжете и жените на различните етапи от живота: промените в хормоналните нива по време на менструалния цикъл често причиняват обостряния при жените в 20-те години и 30-те години. 


Лекарства


Някои лекарства- като стероиди и литий- могат да причинят акне. 


Въпреки че не са причина за акне, следното може да предизвика и влоши симптомите:


Диета


Има някои доказателства за връзката между диетата и акнето. Диета с висок гликемичен индекс и много млечни продукти може да предизвика или изостри акнето. 


Стрес


Стресът може да предизвика хормони, които от своя страна стимулират производството на себум и изострят акнето. 


Пушене


Изследванията показват, че пушенето изостря акнето, причинявайки оксидативен стрес на кожата, който променя състава на себума.


Неподходяща грижа за кожата


Силните почистващи препарати на сапунена основа и прекалено горещата вода могат да нарушат естествения баланс на кожата и да изострят симптомите. Някои продукти за грижа за кожата и грим също са комедогенни (което означава, че запушват порите и причиняват акне).


Ето нашите предложения за почистващи продукти за кожа склонна към акне:


Акнотин лосион от ProfiDerm

 

 

Съдържа лактобионик киселина и натурални източници на салицилова киселина. Почиства и успокоява склонна към акне кожа. Регулира себумната секреция без да изсушава. Подходящ за мазна, акнеична и склонна към акне кожа.

 

Как се развиват пъпките и акнето?


Има много, сложни и взаимосвързани фактори, участващи в развитието на пъпки и акне.


Възпаление


Акнето е възпалително заболяване и възпалението присъства на всеки етап от неговото развитие. Както знаем, нашата генетика и хормони правят някои от нас по-податливи на възпаление от други. Микровъзпалението (невидимо възпаление) е основна причина за акне и може да бъде предизвикано от много различни фактори, включително промени в хормоните, бактериите и промени в състава на себум по повърхността на кожата.


Акне, причинено от бактерии по кожата


P.acnes, обикновено безобидна бактерия, може да предизвика възпаление в предразположена към дефекти кожа.


Себорея


Мастните жлези отделят мазно вещество, наречено себум, което поддържа кожата и косата еластични. Излишното производство на себум (предизвикано от хормони), което характеризира кожата, склонна към петна и акне, е известно като себорея. Излишъкът от себум върху повърхността на кожата пречи на естествения процес, при който кожата отделя мъртви клетки. Съставът на себумните липиди, които се натрупват в мастните жлези, също причиняват допълнително микро възпаление.


Хиперкератоза


Хиперкератозата е необичайно удебеляване на външните слоеве на кожата. Причинява се от прекомерно клетъчно производство (предизвикано от хормони). Тези клетки образуват тапи, които блокират мастните жлези. Себумът се натрупва и стената на фоликула се издува, причинявайки комедони (черни точки и бели точки).


Бактерии


Propinionbacterium acnes (или P. acnes) е бактерия, която обикновено живее безобидно на повърхността на кожата, но хората, склонни към акне, могат да бъдат по-чувствителни към нея и това може да предизвика възпаление. Прекомерното производство на себум също създава среда, която помага на P. acnes да расте. Започва да колонизира канала на запушената мастна жлеза, причинявайки по-нататъшно възпаление и водещо до папули и пустули.


Какво мога да направя, за да помогна на кожата си за намаляване на риска от поява на пъпки/акне?


Кожа склонна към поява на пъпки и акне се нуждае от специална грижа:


Пълна грижа за кожата


Почиствайте кожата си два пъти на ден и се грижете за нея, като използвате продукти, които са специално разработени, за да отговарят на специфичните нужди на кожата ви, като тези, които посочихме малко по-нагоре в статията. 


След почистване използвайте специален крем с антисептично действие, като Флуид Акнотин от ProfiDerm.

 

 

Крем с лека текстура за смесена, мазна и склонна към акне кожа. Успокоява, регулира секрецията на себум, намалява размера на порите. Съдържа пробиотик за регулиране на микробиома. Подобрява състоянието при акне. Подходящ за мазна кожа и кожа с акне.

Азелаинов гел от ProfiDerm 

 

 

Спомага за подобряване състонието при склонна към акне кожа и намалява пигментни петна и несъвършенства по кожата. Подходящ за всеки кожен тип, особено за мазни, акнеични и пигментирани кожи.


Завършете вашата домашна терапия с маска за лице. Нанасяйте веднъж или два пъти седмично на почистена кожа. Нашето предложение е Маска Акнокалм от ProfiDerm.

 

 

Успокоява, регулира секрецията на себум, намалява размера на порите. Съдържа пробиотик за регулиране на микробиома. Подобрява състоянието при акне. Успокоява кожата след козметични терапии. Подходяща за кожа с акне, както и за успокояване след третиране и ръчна екстракция.

 

Медицинско лечение


Посъветвайте се с вашия дерматолог. Той ще може да ви посъветва кое е най-доброто за Вас.


Слънцезащита


Пъпките могат да причинят пигментация, ако са прекомерно изложени на слънце, а лекарствата за акне могат да направят кожата по-чувствителна към UV лъчите, затова е важно да използвате подходяща слънцезащита. Опитайте Хидратиращ слънцезащитен флуид от bdr.

 

 

Продукт за домашна грижа с флуидна формула и прекрасен аромат на жасмин и тонка. Силна слънчева и хидратираща грижа, с два вида слънцезащитни филтри. Нежно предпазва кожата от слънчевите лъчи, без да омазнява и в същото време действа противовъзпалително и възстановяващо на увредена кожа. Напълно достачен за ежедневна грижа на мазните кожи през лятото.


Грижи се за себе си


Упражненията, добър нощен сън и здравословна, балансирана диета ще ви помогнат да останете здрави и позитивни като цяло, да намалите стреса (който може да предизвика хормони, които да изострят акнето) и да подобрите естествената устойчивост на кожата си. Опитайте се да спрете и пушенето. 

 

Няма избрани продукти

Най-горе