site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Кожата и слънцето - Как влияят слънчевите лъчи UVA, UVB и HEVIS на кожата?

 

Слънчевата светлина, умерено, е добра за нас, но прекомерното излагане на слънце може да увреди кожата, както на повърхността, така и на клетъчно ниво. Тази статия разглежда различните лъчи, съставляващи слънчевата светлина, изследва положителните и отрицателните ефекти на тези лъчи върху състоянието на кожата и очертава факторите, които влияят върху начина, по който кожата ви реагира на слънцето.

 

От какво се състои слънчевата светлина?

 

Слънчевата светлина се състои от спектър от лъчи: видима светлина, ултравиолетова (известна като UV) и инфрачервена светлина. Светлината се измерва в дължини на вълните - единиците за които са нанометри (nm) и милиметри (mm). Всеки от различните лъчи светлина в спектъра има различна дължина на вълната.

 

Видима светлина

 

Видимата светлина представлява приблизително 50% от спектъра на слънчевата светлина и както подсказва името, е единствената част от светлината, която може да бъде открита от човешкото око. Има обхват на дължината на вълната в областта от 400 до 760nm. Частта от този видим спектър към 400nm синьо / виолетов диапазон има особено високо енергийно ниво и е известна като високоенергийна видима (HEVIS) светлина или HEVL.

 

UV лъчи

 

Ултравиолетовата светлина е невидима за човешкото око и се съществува в три форми: ултравиолетова A (UVA), ултравиолетова B (UVB) и ултравиолетова C (UVC).

 

UV светлината има по-къса дължина на вълната от видимата светлина. UVC лъчите имат най-късата дължина на вълната (между 100 и 290 nm). Те не преминават през земната атмосфера и затова не стигат до кожата. UVA и

 

UVB лъчите имат дължина на вълната между 280nm и 400nm, като UVA има по-дълга дължина на вълната от UVB. Заедно те съставляват около 5% от слънчевите лъчи.

 

UVA лъчите са по-слабо интензивни от UVB, но като количество са 30 до 50 пъти повече от тях. Те също присъстват постоянно, с относително еднаква интензивност, през целия светъл ден през цялата година. UVB лъчите са най-силни по обяд. И двата вида преминават практически безпрепятствено през атмосферата, облака и смога.

 

Инфрачервена светлина

 

Инфрачервените лъчи A и B имат по-дълга дължина на вълната между 760nm и 1000nm (1mm) и - подобно на UV лъчите - не се виждат от човешкото око. Те представляват останалите 45% от светлината.

 

Как различните слънчеви лъчи влияят върху кожата?

 

Слънчевата светлина може да бъде полезна за нас, но твърде много слънце причинява увреждане на кожата. Слънчево изгаряне, фотостареене (преждевременно стареене на кожата, причинено от слънцето), хиперпигментация и слънчеви алергии са примери за видими увреждания на кожата, но последиците от излагането на слънце могат да станат още по-сериозни, причинявайки увреждане на ДНК на клетъчно ниво.

UV лъчите (както UVA, така и UVB) са основната причина за увреждане на кожата, причинено от слънцето, но видимата с висока енергия (HEVIS) светлина може да причини допълнителен стрес на кожата. Лъчите въздействат върху кожата по различни начини. 

 

Как UVB лъчите влияят на кожата?

 

UVB лъчите осигуряват енергията, необходима на кожата ви, за да произведе витамин D, те стимулират производството на меланин, който е отговорен за почерняването. Те не стигат толкова дълбоко, колкото UVA лъчите, прониквайки само в най-външните слоеве на кожата (епидермиса), но причиняват по-непосредствени щети като слънчево изгаряне и могат временно да удебелят кожата. UVB лъчите се абсорбират директно от клетъчната ДНК и могат да доведат до кожни заболявания като актинична кератоза и рак на кожата.

 

Как UVA лъчите влияят на кожата?

 

Ефектите от излагането на слънчева светлина на клетъчно ниво
UVA лъчите проникват в по-дълбоките слоеве на кожата (дермата). Те стимулират производството на свободни радикали в кожата, които причиняват оксидативен стрес и могат да доведат до непряко увреждане на ДНК (където свободните радикали модифицират клетъчната ДНК с течение на времето). UVA лъчите най-често са свързани с:

  • Фотостареене (преждевременно стареене на кожата, причинено от слънцето):
  • Слънчеви алергии като PLE (UVB лъчите също могат да провокират алергии, но в по-малка степен)
  • Хиперпигментация като слънчеви петна (известни също като старчески петна)

 

Как HEVIS светлината влияе върху кожата?

 

Подобно на UVA, HEVIS светлината прониква в по-дълбоките слоеве на кожата и генерира свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес. Тези свободни радикали са една от основните причини за фотостареенето. Те пречат на кожните клетки и разграждат колагена и еластина, които придават на кожата младежка визия. Светлината HEVIS също е свързана с хиперпигментация.

 

Какви са положителните ефекти на слънчевата светлина върху кожата?

 

Добре известно е, че слънчевата светлина може да повдигне настроението ни и че липсата на излагане на слънчева светлина може да доведе до дефицит на витамин D. 

 

Какви са отрицателните ефекти на слънчевата светлина върху кожата?

 

Прекомерното излагане на слънце е вредно за кожата и за здравето ни като цяло. Ето някои от проблемите, които може да причини:

  • Слънчево изгаряне 
  • Преждевременно стареене
  • Пигментация на кожата
  • Слънчева алергия
  • Кожни заболявания

 

Ето защо ние ви предлагаме: 

 

Крем Слънчева грижа с висока защита UVA&UVB SPF50 на Profiderm.

 

 

 

Иновативна формула и широкоспектърни UVA/UVB филтри, SPF 50. Предпазва от фотостареене и поява на пигментни петна. Предпазва ДНК на клетката от UV увреждане. Допълнително е добавен активен хидратиращ комплекс, който да създаде комфорт и хидробаланс. 

 

Слънцезащитен флуид SPF30 / Fluide Protecteur SPF 30 на PHYT’S

 

 

Висока защита, обогатена с натурален Витамин Е. Подходящ е за ранно изглагане на слънце. Флуидна текстура, лесна за нанасяне. Предпазва от UVA и UVB лъчите. 

 

Няма избрани продукти

Най-горе