site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Стареене на кожата – Какви са причините и как да забавим процеса?

 

Около 25-годишна възраст първите признаци на стареене започват да се проявяват по повърхността на кожата. Първо се появяват фини линии и бръчици, докато загубата на обем и еластичност стават забележими с течение на времето.


Кожата ни остарява по различни причини. Много от причините за стареенето на кожата са напълно естествени и не могат да бъдат променени. Съществуват обаче няколко фактора, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата и те могат да бъдат повлияни. Холистичният подход към начина на живот и грижата за кожата може да помогне за намаляване на видимите признаци на стареене на кожата и предотвратяване на преждевременното стареене.


Разбирането на начина, по който вътрешните и външните фактори влияят върху структурата и функцията на кожата, може да помогне за информиране при избора за лечение и грижи.


Признаци и симптоми


Какви са признаците на стареене на кожата?
Има три основни признака на стареене и всеки от тях влияе на кожата на лицето по различен начин:


Бръчки
Първите забележими признаци на стареене на кожата са фините линии и бръчки. Малки, плитки бръчки, известни като линиите на смeхa или тип пачи крак, обикновено стават забележими във външните ъгли на очите. Те могат да се появят около 30-годишна възраст, но всички остаряваме по различен начин и как остаряваме зависи от нашата генетика и начин на живот. Тези фини линии са последвани от бръчки по челото. Отначало те се виждат само когато кожата ни се движи, при промяна на изражението на лицето и са известни, като динамични бръчки. С напредването на възрастта те стават все по-забележими и се развиват в трайни бръчки, които са видими дори когато лицето ни е статично. Намръщването може да причини вертикални линии между веждите.


Загуба на обем
Може да бъде трудно да се идентифицира загубата на обем и контур на лицето. Първият признак на загуба на обем е в устните, когато червилото ви започне да се разтича. Загубата на обем на лицето има тенденция да доведе до отпускане на кожата, изравняване на бузите и появата на „пуешки врат“. Променя се цялостния вид на лицето, което може да изглежда негативно, тъжно или уморено. Гънките, които се развиват между носа и устата, известни като назолабиални гънки, също са свързани с отпусната кожа и загуба на обем.


Загуба на еластичност и дълбоки бръчки
Когато кожата ни узрее, нейната структура отслабва и тя губи еластичност/стегнатост. Става по-суха и губи сиянието, което свързваме с младежката кожа. Отново, тъй като кожата ни е толкова индивидуална, колкото и ние, тези промени стават видими на различна възраст, но най-често се проявяват на 50+.


Причини
Остаряването е комбинация от фактори, както вътрешни, така и външни. Разбирането на тези фактори ни помага да се грижим за кожата с възрастта, да намалим видимите признаци на стареене и да предотвратим преждевременното такова.


Какви са вътрешните причини за стареенето на кожата?
Някои от причините за стареенето на кожата са неизбежни. Нашата биологична възраст определя структурните промени в кожата и ефективността на клетъчните функции. Те се забавят с всяка изминала година.


При младата кожа, силните връзки между слоевете позволяват ефективно на влагата и хранителните вещества да се абсорбират до видимите слоеве. С течение на времето тези връзки и системи се забавят. 


Хормонални влияния. Намаляването на нивата на естроген (инструкции, даващи хормони) води до намаляване на връзката между клетките.


По-лошото кръвоснабдяване на кожата означава, че доставката на хранителни вещества и кислород до повърхността на кожата е възпрепятствана. Сиянието, което е характерно за младата кожа, избледнява и кожата става по-мътна.


Генетика. Генетиката играе ключова роля за възрастта на кожата. Типът и фототипът кожа, с които сме родени, имат значение за това колко бързо се появяват признаци на стареене. 


Какви са външните причини за стареенето на кожата?
Външните фактори, влияещи върху скоростта, с която кожата старее, се дължат на процеса оксидативен стрес.


Окислителният стрес освобождава молекули, наречени свободни радикали, които съдържат свободен електрон във външната обвивка. Свободните радикали причиняват преждевременно стареене, като увреждат структурите на кожните клетки и разграждат кожни компоненти като хиалуронова киселина, колаген и функционален еластин. При нормални обстоятелства свободните радикали се улавят и неутрализират от антиоксидантите в кожата: молекули със способността да ги абсорбират и спират. С течение на времето обаче способността на кожата да деактивира свободните радикали намалява. Резултатът е увреждане на всички компоненти на клетките на кожата.


Оксидативният стрес се задейства и ускорява от различни фактори от начина на живот:


Слънце
Слънчевите лъчи са основната външна причина за стареенето на кожата чрез оксидативен стрес. Увреждането на кожата, причинено от слънцето, е известно като фотостареене и неравномерната пигментация често е един от първите видими признаци, които се появяват. И не само продължителното излагане на ултравиолетови лъчи причинява увреждане на кожата; ежедневното излагане влияе също.

 

Замърсяване
Излагането на замърсяване, най-често в градовете, може да предизвика освобождаване на увреждащи кожата свободни радикали. Замърсяването също влошава ефектите от излагането на слънце, ускорявайки оксидативния стрес.


Пушене
Химикалите и никотинът, съдържащи се в цигарите, са отговорни за увеличаването на броя на свободните радикали в кожата.


Хранене
Антиоксидантите са молекули със способността да неутрализират свободните радикали, които увреждат кожата и ускоряват стареенето на кожата. Яденето на много богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци е важна част от грижата за кожата ни с възрастта.


Неподходяща грижа за кожата
Кожата ще остарее по-бързо, ако не се грижите за нея или ако използвате козметика, която я дразни. Цялостното почистване, с помощта на нежни продукти, подходящи за типа кожа, заедно с редовното прилагане на продукти за основна грижа, ще запазят младежкия вид за по-дълго време. Ефективната слънцезащита е от ключово значение за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.


Решения
Как мога да се грижа за стареещата кожа и да намаля преждевременното стареене?
Разбирането на процеса на стареене на кожата информира решения за това как най-добре да се грижим за нея. Трите основни признака на стареене: фини линии и бръчки, отпусната кожа и загуба на обем, загуба на еластичност и дълбоки бръчки.
Холистичният подход към начина на живот и грижата за кожата може да помогне за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата и намаляване на видимите признаци на стареене на кожата.


Начин на живот
Тъй като оксидативният стрес е основната външна причина за стареенето на кожата, промените в начина на живот трябва да се съсредоточат върху минимизиране на неговите ефекти.


Хранене
Здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, ще осигури прием на антиоксиданти, които могат да помогнат за ограничаване на вредното въздействие на свободните радикали върху кожата. Трябва да се включи възможно най-голямо разнообразие, но е известно, че някои храни са с високо съдържание на антиоксиданти и дори могат да имат защитен ефект върху кожата: моркови, кайсии, други оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, боровинки, листни зелени зеленчуци, чушки, домати, боб и други бобови растения, мазна риба (като сьомга) и ядки.


Пушене
Пушенето значително ускорява стареенето и намалява еластичността. Спирането на тютюнопушенето ще помогне за подобряване на външния вид на кожата.


Грижа за кожата
Добрата грижа за кожата е съществена част от цялостния подход за лечение на всички признаци на стареене: бръчки, загуба на обем, загуба на еластичност и свързани с тях състояния, като сухота, предизвикана от възрастта или чувствителна застаряваща кожа.


Ако кожата ви е здрава, добрата грижа ще гарантира, че тя ще остане в добро състояние. Ако не, постоянната рутина може да помогне за подобряването й. Основната грижа за кожата трябва да се състои от три стъпки: почистване, грижа и защита от слънце.


Почистете, за да премахнете грима, замърсяванията и химикалите от кожата. Това е жизненоважно, тъй като химикалите на повърхността в резултат на замърсяване могат да предизвикат оксидативен стрес. Дълбокопочистващ тоник с лечебен ефект от bdr

 

 

е с дълбоко почистващо и ексфолиращо действие. Въздейства на пигментните петна, с анти-ейдж ефект, за всеки тип кожа, включително мазна и акнеична. 63% активни съставки с различни механизми на действие – почистване, хидратация, подхранване, регенерация, комплексно обновяване на кожата.


Погрижете се да попълните и хидратирате кожата с продукти, които отговарят на основната ви грижа за стареенето. Клетъчен подхранващ крем с 3 вида колаген от Beauty Expert

 

 

 стимулира клетъчното обновяване и повишава водните и липидни нива в кожата чрез активиране на клетъчния синтез и регенерация. Обогатен с 3 вида мощни анти-ейдж пептиди, които стягат кожата и подобряват нейната плътност, обем и текстура. Резултат – стегната кожа с блясък и намалени бръчки само за 7 дни.


Защитата на кожата от слънчевите лъчи, дори в облачни дни, е най-важната стъпка за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата. Изберете Крем Слънчева грижа с висока защита UVA&UVB SPF50 от ProfiDerm.

 

 

Предпазва от фотостареене и поява на пигментни петна. Предпазва ДНК на клетката от UV увреждане. Допълнително е добавен активен хидратиращ комплекс, който да създаде комфорт и хидробаланс.


Кремове с цветни пигменти също могат да се използват за изравняване на тена на кожата и коригиране на тена ви. Изберете Тониран крем от PHYT’S.

 

 

Просветлява тена и овлажнява кожата за естествен блясък. Тенът е изравнен и сияен! PHYT’S e единствената в света 100% натурална и ОРГАНИК професионална марка.

Няма избрани продукти

Най-горе