site_location_alt
0882 50 45 70. Приятно пазаруване!
0882 50 45 70
site_location_alt

Структура на кожата, слоеве и функция

 

Кожата функционира, като първа защитна линия на тялото срещу бактерии и вируси, а също така е жизненоважен сензорен орган, чувствителен към най-мекото докосване, както и болка. Здравата кожа поддържа баланса на течностите и спомага за регулиране на телесната температура.
Като най-голям и най-видим орган, който представлява почти една шеста от телесното ни тегло, структурата и функциите на кожата са жизненоважни за цялостното ни здраве и добро състояние.

 

Структура на кожата

 

Има три основни слоя на кожата - епидермис, дерма и хиподерма - всеки от които се състои от няколко подслоя.

 

Епидермис

 

Като най-външен кожен слой, който виждаме и докосваме, епидермисът изпълнява основната функция на кожата, действайки като бариера, която ни предпазва от токсини, бактерии и загуба на влага. Епидермисът е покрит с емулсия от вода и липиди (мазнини), известна като хидролипиден филм. Този филм, поддържан от секрети от потните и мастните жлези, помага да поддържаме кожата си еластична и действа като допълнителна бариера срещу микроорганизми.

 

Дерма

 

Дермата е по-големия, еластичен, но плътен среден слой на кожата, под епидермиса. Основните структурни компоненти на този кожен слой са колаген, еластин, хиалуронова киселина и съединителна тъкан.

Градивните влакна колаген и еластин са вградени в гелоподобно вещество (съдържащо хиалуронова киселина), което има висок капацитет за свързване с вода и помага да се поддържа обемът на нашата кожа. Дермата играе ключова роля за доброто състояние на нашата кожа. Начинът на живот и външните фактори като слънцето и промените в температурата оказват влияние върху нивата на колаген, еластин и хиалуронова киселина. С напредването на възрастта естественото ни производство на тези 3 компонента се забавя. Кожата губи хидратация, отпуска се и се появяват бръчки. Забавете времето, като използвате продукта на Beauty Expert Клетъчен подхранващ крем с 3 вида колаген.

 

 

Хиподерма

 

Най-вътрешният кожен слой, който акумулира енергия, като същевременно подхранва и изолира тялото. Състои се главно от:

  • Мастни клетки (адипоцити): разположени в групи.
  • Специални колагенови влакна (наречени тъканни прегради или граници)
  • Кръвоносни съдове. 

 

Функция на кожата

 


Кожата е от съществено значение за цялостното ни здраве и добър външен вид. Здравата кожа е жизненоважен сетивен орган, регулира телесната температура, баланса на влага и действа като бариера между вашето тяло и външния свят.

Студ, топлина, загуба на вода и радиация: Като най-външен слой на кожата, най-горния (рогов) слой на епидермица играе ключова роля в защитата на тялото от околната среда и ограничаване загубата на хидратация.

Когато кожата редовно е изложена на ултравиолетови лъчи, производството на меланин в базалния слой се увеличава (като защитна реакция) и може да се получи хиперпигментация. Защитете кожата си с Крем Слънчева грижа с висока защита UVA&UVB SPF50 от Profiderm Professional.

 

 

Кожата като регулаторен и сензорен орган

 

Регулиране на температурата и течностите: Кожата се изпотява, за да охлади тялото и свива съдовата система в дермата, за да запази топлината. Потта от жлезите в епидермиса също играе роля в баланса на течностите в тялото.

Контрол на усещането: Една от ключовите функции на кожата, обширната мрежа от нервни окончания я правят чувствителна към натиск, вибрации, допир, болка и температура.

Източник на храна: Мастните клетки в хиподермата служат като важни единици за съхранение на хранителни вещества. Когато тялото се нуждае от тях, те преминават в околните кръвоносни съдове и се отнасят там, където са необходими.

Кожата също играе важна психологическа роля. Като най-видимият показател за здравето, състоянието на кожата ни влияе върху това как се чувстваме към себе си и как другите ни гледат. Когато кожата е здрава и безпроблемна, тя може да си върши работата по-добре и ние се чувстваме по-комфортно и уверено. 

 

Какво се случва, когато кожата е повредена?

 

Здравата, безпроблемна кожа е с равномерен цвят, гладка текстура, добре хидратирана и с добра  чувствителност на допир, натиск и температура. Когато структурата на кожата е нарушена, нейната защитна функция и здравият външен вид са нарушени:

  • Губи влага и еластичност и може да изглежда и да се чувства суха, груба, напукана и / или отпусната.
  • Става все по-чувствителна към външни влияния (като слънце и температурни промени) и е особено склонна към инфекции.
  • Инфектираната кожа може да се възпали, когато имунните клетки се задействат, за да се опитат да възстановят повредената бариера и да излекуват инфекцията. В случай на състояния като атопичен дерматит и сърбящ скалп, е необходимо специализирано лечение, за да се прекъсне порочния цикъл на повтарящ се сърбеж и по-нататъшна инфекция и да помогне за регенерирането на естествената бариера на кожата.

 

Кожата има различни механизми за регенерация и възстановяване. Базалният слой осигурява стабилно обновяване на епидермиса, чрез непрекъснато клетъчно делене. 

Няма избрани продукти

Най-горе